Výstava "Krásná místa naší vlasti" na Bezdězu

Krásná místa naší vlasti

fotograf a cestovatel Ladislav Renner

Hrad Bezděz-purkrabství

výstava přístupná denně kromě pondělí a 10.-11.8.2024

O autorovi fotografií

Ladislav Renner (* 1980) pochází z Podkrkonoší, od svých 4 let žije v České Lípě (2 roky i v Brně). Jeho babička i maminka jsou talentované vystavující malířky. Už v útlém dětství si zamiloval a kreslil tajemné zříceniny, na které ho často brávali rodiče.

Ve 22 letech se v něm probudila nezměrná chuť cestovat nejen po Evropě a poznávat. Protože vzpomínky se rády ztrácejí a blednou, pořídil si v roce 2005 svůj první fotoaparát - Nikon D70.  Fotografování spolu s cestováním ho nadchlo. Časem začal sklízet první plody: 

Vítězná umístění v prestižní soutěži NIKON 2010,  2012 a 2013, celosvětové Metro Photo Global Challenge 2009, Zvláštní cena Asociace infocenter, finalista ČSOB kalendář 2012, opakované úspěchy na filmových festivalech v Kladně, na pražském festivalu Kolem světa 2009 a mnoho dalších. Pravidelně vyhrává republikové soutěže O nejhezčí pohlednici ČR.  Autorovy fotografie jsou často publikovány v tištěných i elektronických médiích, jeho fotoobrazy najdete jak v domácnostech, tak i ve firmách, radnicích, nemocnicích a to nejen v ČR.

Mnoho jeho fotografií používá státní agentura CzechTourism k propagaci Česka doma i ve světě. Autorova práce tak byla k vidění např. v jihokorejském metru (velkoplošný potisk některých souprav metra), na světové výstavě EXPO 2015 v Miláně, na  letištích,  v Českém domě Zimních olympijských her 2018 a na řadě dalších atraktivních míst.

Za 18 let focení vystřídal pouze 3 fotoaparáty – D70, D90 a D600. Nově fotí bezzrcadlovkou Nikon Z6II. Zajímavostí je, že jednu jedinou zakázku (pro město Ivančice) nafotil Olympusem, který měl krátce zapůjčen k otestování přímo od českého zastoupení. Zvyknout si na úplně jinou filozofii  ovládání během jednoho týdne byla slušná výzva.

Profesně se věnuje fotozakázkám převážně v ČR a SR - zejména pro města a památkové objekty. Fotil ale i interiéry např. slavného Grandhotelu Pupp. Je zřejmě nejúspěšnějším vydavatelem  tuzemských pohlednic a fotomagnetů. Přání, které se mu ještě nesplnilo, je vydat svou první čistě autorskou fotografickou knihu.

Nevšední rozhovor s autorem naleznete např. na www.nasfotograf.cz Tam se dozvíte, proč nepoužívá auto, proč běžně přespával ve spacáku schovaný v městských zakoutích, na hřbitovech aj., co ho trápí při focení našich měst, jak se dostal k pohlednicím…

Z jeho nedávné tvorby je asi nejzajímavější mezinárodní projekt poutní cesty VIA SACRA,  kdy po  celý rok fotil především známé sakrální památky včetně např. impozantního kláštera v Broumově. Autorovu tvorbu můžete sledovat na www.facebook.com/ladislav.renner

Pokud budete mít zájem o fotoobraz motivu, který na výstavě není nebo jen budete chtít autorovi něco sdělit, můžete na renner@ralsko.net nebo na tlf. č. 724 535 661.

Autor vám, divákům, chce upřímně poděkovat za to, že jste si našli chvíli na jeho výstavu a za případné dojmy či připomínky do galerijní knihy bude velmi rád.